Nastavenie pre viac výdajných miest
Ak jedáleň varí na jednom mieste, no jedlo vydáva vo viacerých budovách / školách, v module jedáleň sa takáto situácia rieši cez nastavenie viacerých menu.
V praxi bývajú dve základné situácie:
- (A) - stravníci sú fixovaní na jednu, vždy rovnakú výdajňu
=> základom pre správne a kompletné nastavenie je mať zadefinované kategórie stravníkov - pre každú výdajňu samostatne
(B) - stravníci si sami vyberajú, v ktorej výdajni si vyzdvihnú jedlo - každý deň môžu v inej
=> odporúčame zrozumiteľný názov a skratku menu pre každú výdajňu + stravníkov viesť v režime 'Odhlásení (Stravník sa môže prihlásiť na jedlo)'
Pre kompletné nastavenie prejdite nasledujúce časti a urobte nastavenia:
- I. Nastavenia modulu
- 1. Výdaj stravy (počet výdajní x počet menu)
2. Menu - Názov (skratky, pre rôzne výdajne rovnaké meu)
3.Typy platiteľov, Jedlo-Cena (kategórie stravníkov pre každú výdajňu)
4. Odhlasovanie, menu-povolené (ktoré kategórie stravníkov prislúchajú ku ktorej výdajni)
III. Zadávanie jedálneho lístka (stĺpec menu , stĺpec typ platiteľa)
IV. Výdajný terminál
V. Iné (normovanie, sklady / kuchyne)
-------------------------------------
I. NASTAVENIA MODULU
-------------------------------------
- 1. Výdaj stravy
Výdaj stravy - kedy a aké jedlo škola varí
V stĺpci 'Počet druhov jedál (menu)' sa nastavuje počet menu pre jednotlivé jedlá dňa.
Pre nastavenie výdajných miest tu treba zadať taký počet, kedy bude každé menu predstavovať kombináciu výdajného miesta a menu (pre dané jedlo dňa).
Príklady, ako si spočítať váš počet menu pre zadanie do nastavení:
- škola má 2 výdajne a na každej 1 menu (bez ohľadu na to, či je JL rovnaký alebo nie) => 2 menu
- škola má 2 výdajne a na každej 3 menu (bez ohľadu na to, či sú rovnaké alebo rôzne na každej výdajni) => 6 menu
- škola má 3 výdajne a ponúka: po 2 menu na dvoch výdajniach a na tretej výdajni iba 1 menu => nastavte 5 menu (bude A1 a A2; B1 a B2, C)
2. Menu - Názov
a) názov - odporúčame zadať krátky a zrozumiteľný (odporúčame 1 - 2 slovný, napr. ulicu či meno školy, kde sa výdajne nachádzajú)
b) skratka - ideálne jedno písmenko (napr. začiatočné písmeno ulice či školy); v prípade viac menu na jednej výdajni odporúčame za písmenom dávať jedno číslo
Príklady vhodných názvov a skratiek:
-> podľa ulice, na ktorej sa výdaje nachádzajú - názvy: Pražská a Košická ; skratky: P, K ; v prípade viac menu skratky: P1, P2, ... K1, K2, ...
-> podľa typu školy - názvy: gymnázium, zdravotnícka škola ; skratky: G, Z ; v prípade viac menu skratky: G1, G2, ... Z1, Z2, ...
!! skratku X nepoužívajte - v systéme sa používa pre odhlásené jedlo, mohlo by dôjsť k zámene
c) voľba Viacero menu predstavuje rovnaké jedlo - pod tabuľkou názvom a skratiek
• ponechajte neoznačené - ak varíte pre každú výdajňu iné menu (= máte iný jedálny lístok = iné receptúry)
• zakliknite - ak máte rovnakú ponuku na viacerých výdajniach - či už jedno alebo viac menu
---> po zakliknutí voľby sa zobrazí tabuľka, ktorá slúži na zoskupenie rovnakých menu a zadefinovanie spoločnej skratky
---> táto skratka vám uľahčí zadávanie jedálneho lístka a bude sa zobrazovať aj stravníkom
Príklad:
- máte dve výdajne miesta, ponúkate dve rôzne menu, ale sú rovnaké pre obe výdajne
pre kolónky v tabuľke: Skupina menu, ktorá predstavuje rovnaké jedlo / Označenie v jedálnom lístku zadáte:
- pre prvé menu skratky - P1, K1 / nastavte označenie 1
- pre druhé menu - skratky P2, K2 / nastavte označenie 2
...
3. Typy platiteľov, Jedlo-Cena
Definovanie typov platiteľa a nastavenie cien stravného
Základom všetkých rozlíšení a delení je mať na začiatku dobre zadefinované kategórie stravníkov.
V prípade viacerých výdajní to znamená, že musia byť zadefinované samostatne pre každú výdajňu.
• situácia (A) - stravníci sú fixovaní na konkrétnu výdajňu
- -> zadefinujte typy platiteľov samostatne pre každé miesto - aj keď ide o stravníkov s rovnakou porciou či cenou za stravu
- v pomenovaniach typov platiteľa odporúčame použiť rovnaký názov alebo skratku ako ste si už zadefinovali pre jednotlivé výdajne (ulica / názov / typ školy)
=> každej kategórií stravníkov sa bude dať urobiť samostatné nastavenie - povolenie menu/výdajne
Príklady pre vhodné pomenovania:
Jedna jedáleň varí pre dve základné školy, typy platiteľov môžu byť nasledovné:
- pre prvú školu: 1. stupeň Pražská / 2. stupeň Pražská / Učiteľ Pražská / dôchodca Pražská / ....
- pre druhú školu: 1. stupeň Košická / 2. stupeň Košická / Učiteľ Košická / externý stravník Košická / ....
alebo
- pre prvú školu: 1. stupeň (P) / 2. stupeň (P) / Učiteľ (P) / dôchodca (P) / ....
- pre druhú školu: 1. stupeň (K) / 2. stupeň (K) / Učiteľ (K) / externý stravník (K) / ....
• situácia (B) - stravníci si môžu vyberať, v ktorej výdajni si vyzdvihnú jedlo
- -> stačí zadefinovať kategórie stravníkov podľa rozdielnej ceny a veľkosti porcie
-> tu sú najviac dôležité názvy menu (= výdajní), aké si zadáte, aby boli jednoznačne zrozumiteľné pre každého stravníka
Príklad - študenti SOŠ majú vyučovanie a prax v rôznych dňoch a na rôznych miestach - stravníci si sami vyberú výdajne miesto pre každý deň; + ideálne ak majú stravovanie prednastavené ako odhlásené
• kombinácia situácií (A a B)
- Príklad - niektorí učitelia učia v oboch budovách a môžu potrebovať mať v rôzny deň jedlo na inom mieste
-> pre takýchto učiteľov je potrebné zadefinovať ďalší samostatný typ platiteľa - odporúčame v pomenovaní uviesť oba názvy/skratky výdajní - napr. 'Učiteľ (P+K)' a tiež je lepšie preddefinovať im objednávky ako odhlásené
4. Odhlasovanie, menu-povolené
Ako nastaviť odhlasovanie / prihlasovanie stravy
=> pod časovým intervalom v časti 'Odhlasovanie zo stravy' zakliknite 1. voľbu -
'Odhlásiť zo stravy / zmeniť menu si môžu iba užívatelia, ktorí majú objednanú stravu (majú zaevidovanú objednávku)'
=> stĺpce 'Typ platiteľa' a 'menu - povolené':
• situácia (A) a kombinácia (A a B) - stravníci sú fixovaní na konkrétnu výdajňu
-> v stĺpci 'Typ platiteľa' pooddeľujte a zoskupte tie kategórie stravníkov, ktorí majú rovnakú výdajňu
-> v stĺpci 'menu povolené' ponechajte vždy iba tie menu, ktoré označujú výdajňu pre danú skupinu stravníkov
=> takto si každý stravník bude môcť objednávať jedlo iba na svoju výdajňu
Príklad:
- zoskupiť typy platiteľov pre jednotlivé výdajne
- napr. '1. stupeň Pražská' ... Učiteľ Pražská, .... ' - povoliť menu P1 a P2,
- pre ďalšiu skupinu '1. stupeň Košická, ..., Učiteľ Košická, , ....' - povoliť menu K1 a K2
- ak sú učitelia so stravovaním v oboch budovách - t.j. máte typ platiteľa 'Učiteľ (P+K)' - tento oddeľte samostatne a povoľte všetky menu - P1, P2 ... K1, K2 ...
• situácia (B) - stravníci si môžu vyberať, v ktorej výdajni si vyzdvihnú jedlo
- ak máte všetkých stravníkov takých, ktorí si môžu sami vyberať ktorúkoľvek výdajňu aj menu, nemusíte ich v tabuľke pre odhlasovanie nijako rozdeľovať a ponecháte všetky menu
=> stĺpce 'Odhlasovanie' , 'Prihlasovanie':
-> nielen pre odhlasovanie, ale aj pre prihlasovanie
=> stĺpec 'Zmena menu':
-> nastavte časový limit, ak ponúkate výber z viacerých menu alebo ak máte stravníkov, ktorí si môžu vyberať rôzne výdaje (situácia B a kombinácia A a B)
--------------------
II. STRAVNÍCI
--------------------
- Na karte stravníka nastavte:
Ako priradiť typy platiteľa k stravníkom (kategorizácia)_
- každému stravníkovi nastavte typ platiteľa - podľa jednotkovej ceny, veľkosti porcie a najmä podľa výdajne (ak je fixovaný na konkrétnu)
Kto sa stravuje - ako priradiť objednávky:
-> každému stravníkovi nastavte objednávky - pre jedlá, ktoré chce odoberať (desiata, obed, ...)
• situácia (A) - stravníci sú fixovaní na konkrétnu výdajňu
-> objednávky treba preddefinovať na také menu, ktoré predstavuje výdajňu, kde sa stravník stravuje
-> ak na výdajni ponúkate viacero menu, preddefinujte prvé menu na jeho výdajni alebo môžete zvoliť 'Odhlásené (Stravník si sám vyberá ...)'
• situácia (B); kombinácia (A a B) - stravníci si môžu vyberať, v ktorej výdajni si vyzdvihnú jedlo
-> pre objednávky je najvhodnejšie nastaviť 'Odhlásené (Stravník sa môže prihlásiť na jedlo)' - tak budete mať istotu, že si každý vedome zvolil podľa svojej situácie
- pri predvolenom menu na konkrétnu výdajňu by sa ľahšie stalo, že stravník zabudne a jedlo ho bude čakať v inej výdajni ako sa fyzicky nachádza
------------------------------
III. JEDÁLNY LÍSTOK
------------------------------
- Pri viacerých výdajniach treba v jedálnom lístku okrem vyplňovania receptúr sledovať aj to, komu danú receptúru nastavujete:
• stĺpec menu:
a) ak ponúkate iba jedno menu a rovnaké pre všetky výdajne => tento stĺpec nemusíte vôbec používať - ponechávajte 'všetky'
b) ak ponúkate viacero menu a rovnaké pre všetky výdajne => pre každú receptúru vyberajte spoločnú skratku menu (nastavenie popísané vyššie v I. časti krok 2.)
c) ak ponúkate rozdielne menu pre jednotlivé výdajne => pre každú receptúru vyberte skratku príslušnej výdajne
• stĺpec typ platiteľa:
a) ak ponúkate iba jedno menu a rovnaké pre všetky výdajne => tento stĺpec tiež nemusíte vôbec používať - tiež ponechávajte 'všetky'
b) použijete na oddelenie napr. vyprážaného jedla, ktoré sa nemôže podávať v MŠ --> pre jednoduchšie používanie odporúčame vytvoriť si v časti nastavenia skupiny, pre ktoré občas podávate iné jedlo-receptúru
Príklady skupín pozrite - Jedálny lístok - ako zadať iné jedlo pre ZŠ a MŠ (vyprážané vs. nevyprážané)
----------------------------------
IV. VÝDAJNÝ TERMINÁL
----------------------------------
- Škola s viacerými výdajňami potrebuje aj viac výdajných terminálov (pre MŠ nie je nevyhnutný).
Všetky výdajné terminály (aScSmartbox ) musia byť konfigurované na školu (edupage) ako celok. A to aj v prípade, že varíte pre cudziu školu a máte ju pripojenú
=> štandardne sa teda zobrazujú všetky priložené čip ku čítačkám na všetkých obrazovkách - teda aj z iných výdajní.
Je žiadúce, aby výdajný terminál v každej budove ukazoval na obrazovke iba tých stravníkov, ktorí tam aj fyzicky priložili čip.
=> preto v každej výdajni na obrazovke - v nastaveniach vľavo dole - ponechajte označené iba tie menu, ktoré v danej výdajni aj vydávate - stĺpce 'Výdaj' a aj 'Zobraziť'
* ... tu tiež oceníte zrozumiteľné skratky menu (podľa ulice, názvu výdajne)
Výdajný terminál - zvukové upozornenia a iné nastavenia - časť povolený výdaj menu
-----------
V. INÉ
-----------
- a) NORMOVANIE
Ak potrebujete pre každú výdajňu samostatne aj normovanie surovín (normovací hárok) alebo samostatné finančné hospodárenie (výdaj zo skladu; tvorba surovinového limitu + prenos finančného rozdielu), je potrebné ešte v nastaveniach modulu zadefinovať si Normovacie skupiny.
Normovacie skupiny - pre oddelené normovanie surovín alebo oddelené finančné hospodárenie
b) SKLADOVÉ HOSPODÁRSTVO
Ak robíte cez EduPage aj skladové hospodárstvo a máte pod jednou ascAgendou viacej elokovaných pracovísk a každé má vlastnú kuchyňu, tak je dobré používať úplne oddelené sklady - tzv. "supersklady" (aby sa vám nemiešali suroviny a ich príjem, výdaj ...).
Tiež je vtedy potrebné mať nastavené aj Normovacie skupiny.
Supersklady alebo ďalšia EduPage pre druhú kuchyňu?
c) PRÁZDNINY
Ak počas jarných alebo letných prázdnin varíte iba na jednej prevádzke, je potrebných niekoľko úprav v nastaveniach aj u stravníkov.
Ako nastaviť normovanie počas prázdnin, keď sú na vašej MŠ aj deti z elokovaných tried
----------------------
Zoznam všetkých návodov pre modul Školská Jedáleň